Jaarlijks kijken we bij Edmond Halley naar de grote lijn in ontwikkelingen op het gebied van pensioen. Ook voor 2022 maakten we daar een overzicht van. Dat deden we in de vorm van een aantal korte en heldere blogs.
We gaan niet elke verwachte ontwikkeling in technisch detail langs. Het gaat ons vooral om de dingen waar je als werkgever of ondernemingsraad in 2022 concreet wat aan kunt hebben.
Die artikelen vind je hieronder. En als je naar meer informatie zoekt, bijvoorbeeld over het pensioenakkoord (Wet Toekomst Pensioenen), klik dan hierboven op de Artikelen/blogs knop.
Wet Toekomst Pensioenen (pensioenakkoord), moet ik actie nemen?
Moet ik binnenkort actie nemen door de Wet Toekomst Pensioenen (pensioenakkoord?)
Het korte antwoord: nee, niet per sé. Het verstandige antwoord: als je bedrijf niet onder een cao of pensioenfonds valt zou dat best handig kunnen zijn.
Pas 1 januari 2027 moet je bedrijf over zijn naar het nieuwe pensioensysteem. Tijd genoeg dus zou je denken. Dat klopt natuurlijk op zich ook wel. Maar het gaat hier om een zeer ingrijpende wijziging. Die raakt niet alleen wat pensioentechniek maar dwingt je tot nadenken over je beloningshuis je jongerenbeleid en je ouderenbeleid. Als je niet tot het laatste moment wacht om daar over na te denken, geef je jezelf meer ruimte om betere besluiten te nemen. Het kan je ook helpen toekomstige kosten te voorkomen.
In dit artikel lees je waarom het je helpt als je daar nu al over nadenkt en wat belangrijke data zijn.
Ouderenbeleid steeds belangrijker maar waar begin je?
De laatste 10 jaar steeg de gemiddelde leeftijd waarop mensen met pensioen gaan met 3 jaar. Het ligt nu op 65,6 jaar. Maar met de stijging van de AOW-leeftijd naar 66 jaar en 7 maanden in 2022 lijkt de rek er bij veel werknemers wel uit te zijn. Al zijn er natuurlijk wel uitzonderingen.
Werkgevers willen medewerkers vaak best helpen om eerder te stoppen. Maar ze weten niet goed hoe. Toch zijn er verschillende mogelijkheden. Die verdelen we in drie categorieën.
Wat is het voordeel van een variabel pensioen?
De Wet Verbeterde Premieregeling biedt mensen de optie om te kiezen tussen een vast of variabel pensioen. Het doel van de wet is om mensen een hoger pensioen te kunnen bieden zonder dat het geld extra kost. Dat lijkt te mooi om waar te zijn, dus hoe zit dat dan precies?
Lees hier meer over hoe dat kan en wat de kansen en risico’s zijn.
Hoe zit het met het partnerpensioen in het nieuwe pensioenstelsel
De Wet Toekomst Pensioenen (pensioenakkoord) verandert ons pensioensysteem drastisch. Er wordt in allerlei blogs, artikelen, whitepapers en adviezen veel aandacht gegeven aan de gevolgen voor het ouderdomspensioen. Maar ook de regels voor het partnerpensioen gaan sterk veranderen. Daar is veel minder over te horen. Misschien omdat het zo veel simpeler wordt. Maar als je niet oppast ben je als werkgever per ongeluk heel duur uit met een dan wel lekker simpel partnerpensioen.
Niet dat er nu sprake is van “groot alarm”, de hoge kosten zijn makkelijk te voorkomen. Maar je moet je niet laten verrassen.
Waarom gaat pensioen voor later ook over nu?
Bij veel medewerkers leeft het misverstand dat pensioen iets voor ver weg en later is. Vast wel belangrijk maar zeker niet urgent. Vaak heeft pensioen geen enkele betekenis in de beleving van je medewerkers. In het wat slechtere geval vinden ze het vooral “administratief gedoe”. In het slechtste maar vaak voorkomende geval maken ze er zich zorgen over en proberen er dan maar niet te veel aan te denken. Veel werkgevers zitten er ongeveer net zo in. Daarom laten ze het maar zo. Dat kan hun medewerkers heel wat kosten. De werkgever ook trouwens.
Werkgevers beginnen te ontdekken dat het ook anders kan. Dat pensioen ook betekenis en waarde heeft voor nu en daarom nu al aandacht verdient. Lees hier wat de oorzaken en nadelige gevolgen zijn van desinteresse in pensioen en wat een effectieve oplossing is.