Het pensioenakkoord bevat de grootste wijziging in het Nederlands pensioenstelsel ooit. De wijzigingen zijn hard nodig om ons pensioenstelsel betaalbaar en eerlijk te houden. De uitgangspunten voor de wijziging staan in het pensioenakkoord. De uitwerking komt in de Wet toekomst pensioenen.
Hieronder vind je onze artikelen over het pensioenakkoord en de Wet toekomst pensioenen.
-
Lees onderstaande artikelen
-
Of bekijk de filmpjes met uitleg over het nieuwe pensioen.
En mocht je vragen hebben, dan kun je natuurlijk altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag.
Keuzebegeleiding bij pensioen
Veel werkgevers zien geen rol voor zichzelf bij het onderwerp “keuzebegeleiding bij pensioen” en laten daar rendement liggen.
De nieuwe pensioenwet brengt voor pensioenuitvoerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars de verplichting tot keuzebegeleiding mee. Nou kun je tot de conclusie komen dat je je daar als werkgever dus niet mee hoeft te bemoeien. Maar het is verstandig om dat wél te doen. Want zo kun je tegelijkertijd een risico voorkomen en waarde creëren.
Het nieuwe pensioen: de regels voor dispensatie van een BPF veranderen
De Wet Toekomst Pensioenen verandert de regels waaraan een werkgever moet voldoen als deze gedispenseerd wil blijven van de verplichte deelname aan een bedrijfstakpensioenfonds. Wat de gevolgen hiervan zijn lees je hier in een korte dia presentatie. Die kun je hier ook downloaden.
Het nieuwe pensioen volgens de wet toekomst pensioenen
De Wet toekomst pensioenen wijzigt ons pensioenstelsel ingrijpend. Iedere Nederlander krijgt daar mee te maken. Maar proberen te begrijpen hoe pensioen werkt kan soms als dwalen door een doolhof voelen. Dit artikel wijst je de kortste weg uit het doolhof.
We leggen helder, zo kort mogelijk en toch compleet uit hoe het nieuw pensioen er uit gaat zien. Voorkennis is niet nodig. Handig voor werkgevers, leden van ondernemingsraden en HR professionals. Je leest niet alleen wat het nieuwe pensioen is, maar vooral wat het doet.
In het nieuwe pensioenstelsel worden de pensioenen hoger (factcheck)
Als we de afgelopen jaren al een pensioenstelsel gehad zouden hebben zonder rekenrente, dat meebewoog met die goed draaiende economie, dan zouden de pensioenen die bij pensioenfondsen zijn ondergebracht nu hoger zijn geweest. (Maar als het veel slechter was gegaan ook lager.)
Voorstanders van het nieuwe pensioenstelsel beweren regelmatig dat in het nieuwe pensioenstelsel de pensioenen die zijn ondergebracht bij pensioenfondsen hoger worden. Maar is dat wel het hele verhaal en klopt het wel wat ze zeggen?
In dit factcheck artikel leggen we helder en kort uit hoe het zit.