Wat moet pensioen doen voor de medewerkers?
Dat is de eerste vraag die we stellen, als we met een adviesproject starten. Wat wil je als werkgever dat het doet? Wat wil je als ondernemingsraad dat het doet? Wat willen de mensen zelf eigenlijk? De meeste relaties die nog niet eerder met ons werkten vinden dat een rare vraag: “Dat is toch wel simpel en duidelijk?”
Dat is het alleen zolang we niet doorvragen. Maar dat doen we wel. En dan blijkt al gauw dat het helemaal niet zo simpel is. Dat er vaak binnen het bedrijf uiteenlopende overtuigingen, financiële en technische wensen spelen.
Alleen als we weten wat de pensioenregeling moet doen voor de medewerkers als we klaar zijn met het advies, zijn we in staat een pensioenregeling in te richten waar iedereen blij van wordt. En dat is waar we in onze advisering naar streven.
We beginnen dus niet bij de bestaande regeling, of wetgeving, of financiën. Die wijzen hooguit naar randvoorwaarden. We ontwerpen de regeling natuurlijk binnen de randvoorwaarden maar we beginnen bij hoe de medewerkers hun pensioen gaan ervaren als het allemaal klaar is.
Dat is ook wat we bedoelen als we zeggen dat we het traditionele adviesproces omdraaien.