Hoe wijzig je probleemloos je pensioenregeling?
Tip 3: Doe het samen
De overgang naar het nieuwe pensioenstelsel is in volle gang. Bedrijven die verplicht zijn aangesloten bij een pensioenfonds hebben het relatief makkelijk. Ze kunnen zich vooral richten op de communicatie. Voor alle andere bedrijven is er werk aan de winkel.
Veel werkgevers zien op tegen dit proces. Ze stellen het daarom uit. Maar uitstel is niet verstandig. Gelukkig verloopt de omzetting snel en probleemloos als je de vijf krachtige tips uit onze praktijk toepast. Deze tips zijn ook nuttig als je al begonnen bent met de wijziging.
We maakten er een mini-serie over. In elke aflevering behandelen we één tip. De tips zijn gebaseerd op onze jarenlange ervaring met advisering in collectieve pensioenen. Ze richten zich op het proces, niet op de inhoud van pensioenen. Elke twee weken delen we een nieuwe tip.
Abonneer je op onze Updates, dan weet je zeker dat je geen enkele tip mist!
Krachtige tip 3: Doe het samen
Maak van het conflict geen ruzie
Een conflict is nog geen ruzie. Een conflict ontstaat wanneer twee of meer belangen niet vanzelf helemaal overeen komen. Bijna alle conflicten worden snel en probleemloos opgelost. Pas als dat niet lukt, kan ruzie ontstaan.
Pensioen heeft een soort van ingebouwd conflict. Het wordt beter voor de medewerkers als de werkgever meer betaalt en slechter als de werkgever minder betaalt. Financieel gezien liggen de belangen daardoor per definitie niet op één lijn. Formeel is het de werkgever die de pensioenregeling wijzigt. In die zin is het dan ook onvermijdelijk dat de werkgever de partij is die “het conflict” op tafel legt.
De WOR biedt de ondernemingsraad instemmingsrecht als de pensioenwijziging niet in de centrale CAO is geregeld. Zo kan de ondernemingsraad controleren of de pensioenwijziging een belang schaadt dat ze niet wil accepteren. Zonder instemming kan de werkgever de pensioenregeling niet wijzigen. Dat is niet anders als de pensioenwijziging wettelijk verplicht is.
Dus, ondernemingsraad en werkgever hebben per definitie een conflict bij een pensioenwijziging. Maar dat wil niet zeggen dat het ook “ruzie” is. Eigenlijk is het meestal geen ruzie zelfs.
Er zijn volgens Dr. Thomas Kilmann Ph.D. (University of Pittsburgh) vijf manieren om met een conflict om te gaan
Kilmann baseert zijn model op de vraag hoe de spelers in het conflict hun eigen belang afwegen tegen het belang van de ander. Hij plot de vier uitersten in vier kwadranten en voegt in het centrum de vijfde optie toe. Elke partij kan zijn eigen conflictstijl kiezen. De confrontatie van de stijlen bepaalt hoe het conflict verder verloopt. Als je de stijl van de ander herkent, kun je daar je eigen stijl op aanpassen, of de ander proberen te bewegen om haar of zijn stijl aan te passen.
Pas als beide partijen kiezen voor “doordrukken”, ontstaat ruzie. Niet dat dat soms niet nuttig kan zijn. Als de ander doordrukt en jij niet, kom je vanzelf in het vakje “toegeven” terecht en lever je je eigen belang in. Het is de vraag of je dat er voor over hebt om geen ruzie te krijgen.
Toegeven is ook weer niet altijd slecht. Soms is je belang klein of geef je toe om “wisselgeld” te creëren voor een conflict over een ander onderwerp.
Vermijden is niet handig omdat het conflict dan niet wordt opgelost. Maar als ieders’ belangen onbelangrijk zijn, kan het soms beter zijn het conflict(je) te laten voortbestaan, dan er een heisa van te maken. “Kies je strijd.”
Een compromis moet je eigenlijk alleen gebruiken als samenwerken niet lukt. Bij samenwerken werken beide partijen er aan om ieders’ belangen zo goed mogelijk te realiseren. Als dat lukt hebben alle belanghebbenden maximaal voordeel. Het zou jammer zijn om dat niet eerst te proberen voordat je begint met over en weer inleveren in een compromis. Mixen kan ook werken. Zo veel mogelijk onderdelen van het conflict oplossen op basis van samenwerken en voor wat niet lukt op die manier, compromissen zoeken.
Samenwerken gaat het makkelijkst op het niveau van gezamenlijke doelen
Daarom is krachtige tip twee: “Start vanuit waarde, niet vanuit techniek”, zo belangrijk.
Als je het eens bent over de doelen, of die in elk geval van elkaar kent, wordt het een kwestie van samenwerken om die te bereiken. Als je alleen randvoorwaarden hebt zonder doel, staat elk technisch onderdeel op zichzelf en wordt elk onderdeel een potentiële bron van conflict. Er zitten veel technische onderdelen in een pensioenregeling en er is dus veel ruimte voor allerlei conflicten.
Als je de technische invulling in dienst stelt van de doelen binnen de randvoorwaarden, wordt besluitvorming over die techniek een samenwerking. Het wordt een zoektocht naar de beste combinatie van technische onderdelen om de doelen te realiseren. Dat geeft betere uitkomsten voor iedereen, creëert een betere sfeer en geeft daardoor ook minder stress en spanning. In bijna alle situaties die we tegenkomen waar een pensioenstrijd wordt gevoerd, ligt onbegrip over elkaars’ doelen onder het conflict.
Een keuzematrix helpt effectieve samenwerking
Elke combinatie van keuzes heeft voor- en nadelen, zelfs de beste optie. Om samenwerkende partijen duidelijk te maken wat de wensen en afwegingen zijn, helpen keuzematrices. Eerst kan iedere partij een eigen keuzematrix maken. Daarna volgt een samenwerking om de beide matrices zo goed mogelijk samen te voegen tot de matrix die de finale uitkomst bepaalt. Deze aanpak maakt in elke fase expliciet:
- welke partij hoeveel belang hecht aan welke onderdelen in de besluitvorming,
- op basis waarvan de uiteindelijke oplossing is gekozen en
- wat de de uitruil van de voor- en nadelen was.
Wij noemen dat “Kwartetten met open kaarten”.
Als iedere deelnemer de kaarten laat zien, ben je met zijn allen heel gauw klaar want er is dan ineens geen strijd meer. Daarmee is de lol voor het spelletje kwartetten er ook meteen vanaf, maar als het over pensioenonderhandelingen gaat is dat meestal juist prettig.
Criterium/wens/randvoorwaarde | Belang/weging | Optie 1 | Optie 2 | Optie 3 |
Doel | 1,7 | 7 | 9 | 6 |
Criterium | 1,5 | 6 | 6 | 7 |
Randvoorwaarde | 2,5 | 8 | 4 | 9 |
Totaal | 41 | 34 | 43 |
Je ziet in dit voorbeeld drie criteria, maar in de praktijk zijn dit altijd langere lijsten. In dit voorbeeld zou optie drie de beste keuze zijn. De matrix toont dat deze optie het enige criterium en de randvoorwaarde het beste realiseert. Optie twee zou het doel beter realiseren, maar voldoet niet aan de belangrijke randvoorwaarde die hier een hoge wegingsfactor kreeg. Zo maakt de matrix de afwegingen en de reden voor de uiteindelijke keuze expliciet en helder.
De matrix werkt ook als waarschuwingssysteem
Als de uitkomst veel weerstand oproept, betekent dit waarschijnlijk dat er nog geen overeenstemming is over de doelen en prioriteiten van het pensioen. Als je de werking van de matrix begrijpt, snap je dat praten over technische opties zinloos is zolang er geen overeenstemming is over de doelen, randvoorwaarden en criteria. De matrix helpt om de discussie naar het juiste niveau te brengen. Op basis van de uitkomst van een afstemming van doelen en randvoorwaarden pas je de inhoud van de eerste en tweede kolom aan.
De pensioenstuurgroep uit tip één faciliteert de samenwerking.
Samenwerking kan vanzelf ontstaan, maar door Krachtige tip één: “Langzaam is snel” op te volgen en een projectstuurgroep in te richten, creëer je meteen commitment om samen te werken. Je hebt dan ook een vaste plek voor conflictafhandeling. Zo breiden conflicten zich niet ongecontroleerd uit naar andere delen van het project of het bedrijf.
Dus Krachtige tip 3: Doe het samen
Ga uit van samenwerking met alle belanghebbenden. Verken de belangen van alle betrokkenen en stel gezamenlijke doelen en randvoorwaarden op voordat je de pensioeninhoud induikt. Pas als dat niet lukt, kijk je of er compromissen nodig zijn. Maak een beslismatrix waarin je de doelen, randvoorwaarden en belangrijke criteria scoort op basis van vooraf overeengekomen criteria. Dit zorgt voor een transparant proces waarbij alle belangen en afwegingen tot een optimale oplossing leiden.
We hebben nog meer tips voor je!
Krachtige tip 1 en 2 kun je nalezen op onze website.
Krachtige tip 4 en 5 behandelen we in de volgende updates.
- Krachtige tip 1: Langzaam is snel
- Krachtige tip 2: Start vanuit waarde, niet techniek
- Krachtige tip 3: Doe het samen (die behandelden we in deze tip)
- Krachtige tip 4: Maak communicatie een geïntegreerd onderdeel van het pensioen en het overgangsproces
- Krachtige tip 5: Laat je niet verleiden door de Vijf Valse Vrienden.
Als je nog geen updates van ons ontvangt, schrijf je daar dan voor in. Dan mis je geen enkele tip.
Updates ontvangen >>
Hoe optimaliseren jullie de samenwerking bij (pensioen)onderhandelingen?
Deel het met ons en je collega’s in het tekstvak hieronder.
Mark Jordens
Programmamanager