Keuzebegeleiding bij pensioen, ligt ook in de pakkie an sfeer van werkgevers

Dat er een nieuw pensioenstelsel aankomt weten we nou onderhand wel. Veel bedrijven zijn er al mee bezig (en bedrijven die dat nog niet zijn verdienen een trap onder hun, uhm……… managementoverleg).
De nieuwe pensioenwet brengt voor pensioenuitvoerders zoals pensioenfondsen en verzekeraars de verplichting tot keuzebegeleiding mee. Nou kun je tot de conclusie komen dat je je daar als werkgever dus niet mee hoeft te bemoeien. Maar het is verstandig om dat wél te doen. Want zo kun je  tegelijkertijd een risico voorkomen en waarde creëren.

keuzebegeleiding pensioen

Veel werkgevers zien geen rol voor zichzelf bij pensioencommunicatie en laten daar rendement liggen.

De pensioenwet verplicht pensioenuitvoerders om op een goede manier keuzebegeleiding te bieden. De werkgever heeft niet meer plichten rondom pensioencommunicatie dan uit zijn plicht tot “goed werkgeverschap” volgt. Omdat de uitvoerder de keuzebegeleiding al biedt, menen veel werkgevers dat ze daar verder niet naar hoeven kijken. Formeel klopt dat. Maar dat is wel zonde!

Pensioen is later, maar de emotie bij pensioen is nu.

Als medewerkers hun pensioen vooral als een vanzelfsprekend recht zien, of zelfs maar administratief gedoe vinden, is dat kapitaalvernietiging. Een pensioenregeling is zelden goedkoop. Zou het dan niet prettig zijn als de pensioenregeling rendement zou opleveren in de vorm van waarde?

Die waarde ontstaat als medewerkers het pensioen waarderen omdat daarmee de waardering van de arbeidsvoorwaarden en de werkgever toeneemt. Dat bevordert dan weer betrokkenheid en kan bijdragen aan het vasthouden en aantrekken van waardevolle medewerkers.
Pensioencommunicatie die de medewerkers laat doorleven wat pensioen voor hen betekent is daarvoor de sleutel.

De verplichte keuzebegeleiding is een open norm en de ene keuzebegeleiding is de andere niet.

De pensioenuitvoerders doen hun best om zo goed mogelijke keuzebegeleiding te bieden. De wet regelt dat ze een “omgeving” moeten inrichten die mensen in staat stelt passende keuzes te maken. De wet schrijft niet voor hoe ze dat moeten regelen of waar zo’n “omgeving” aan moet voldoen. Dat geeft ze veel ruimte om dat zelf in te vullen.

Je kunt verwachten dat de invulling die een bepaald pensioenfonds, verzekeraar of andere uitvoerder kiest, heel goed past bij sommige aangesloten bedrijven maar totaal niet bij andere.

De mate waarin de waardering voor het pensioen via de standaard keuzebegeleiding wordt gerealiseerd is dan ook wisselend.

Elke werkgever kan de pensioencommunicatie verbeteren. Het is een goed idee om dat ook te doen.

Want past de beschikbare keuzebegeleiding wel zo bij je bedrijf, dat het de waardering van de pensioenregeling ook maximaal bevordert? Elk bedrijf is anders, maar de “omgeving” van keuzebegeleiding is niet per bedrijf anders. De kans dat de manier van keuzebegeleiding precies past bij alle groepen werknemers van je bedrijf is klein.

Het zou jammer zijn als je daar als werkgever niet over nadenkt, of dat je denkt dat dit nu eenmaal is wat geboden wordt en dat je daar verder weinig mee kunt. Want dat kan wel. Dat is niet anders als je bedrijf verplicht is aangesloten bij een bedrijfstakpensioenfonds of zelf haar uitvoerder kan kiezen Die twee situaties bespreken we apart.

Werkgevers die zelf een uitvoerder kunnen kiezen, kunnen op twee manieren de invulling van keuzebegeleiding beïnvloeden.

De werkgever kan, het beste samen met de ondernemingsraad, criteria opstellen voor de “ideale” keuzebegeleiding voor het bedrijf. De werkgever kan bij haar keuze voor een uitvoerder vervolgens meewegen in hoeverre de uitvoerder voldoet aan de door haar opgestelde criteria. Dat is de eerste manier van beïnvloeden van de invulling van de keuzebegeleiding

De tweede manier is door naast de keuzebegeleiding door de uitvoerder, aanvullende pensioenbegeleiding te bieden in een vorm die goed bij het bedrijf en de doelgroepen daarbinnen past. Daar zijn veel verschillende mogelijkheden voor.

Werkgevers die verplicht zijn aangesloten bij een bepaald pensioenfonds kunnen alleen indirect de invulling van de keuzebegeleiding beïnvloeden.

Als je bedrijf verplicht is deel te nemen in de pensioenregeling bij een pensioenfonds kun je dus ook niet rechtstreeks de invulling van de keuzebegeleiding beïnvloeden.  Je zult het moeten doen met wat het pensioenfonds geregeld heeft.

Maar je kunt altijd naast de keuzebegeleiding die de uitvoerder biedt een aanvulling bieden. Op die manier kan de pensioencommunicatie toch geoptimaliseerd worden om zo veel mogelijk waarde voor de medewerkers en het bedrijf te creëren.

Er bestaan veel verschillende manieren om de keuzebegeleiding aan te vullen en daarbij speelt in elk geval één belangrijk aandachtspunt.

De kosten en effectiviteit van al die verschillende manieren om een aanvulling op de keuzebegeleiding te bieden varieert. Welke mix het best past hangt af van het bedrijf en de omstandigheden. Uit recent onderzoek blijkt dat daar een venijnig effect ontstaat waar je rekening mee zou moeten houden.

Bijna alle uitvoerders kiezen als “omgeving” een online portaal. De portalen variëren sterk in opzet, complexiteit en mate waarin ze zich plooien naar verschillende groepen en situaties.

Onderzoek van NetSpar resulteerde in een belangrijke conclusie:
Mensen die alleen gebruik maken van online keuzebegeleiding zijn daar overwegend positief over. Ze zijn ook tevreden en gerust over de keuzes die ze maken. Maar ze overschatten ook hoe goed ze de informatie begrijpen die het keuzeportaal biedt. Daardoor overzien ze de gevolgen van hun keuzes minder goed dan ze zelf denken.

Dat kan leiden tot verkeerde keuzes en onterechte tevredenheid.

Mensen die samen met een adviseur de online tool gebruikten hadden een beter begrip van de gevolgen van hun keuzes en overschatten hun pensioenkennis minder. Ze vonden de ervaring ook waardevoller dan de mensen die alleen de online “omgeving” gebruikten.

Of dat objectief gezien ook tot betere keuzes leidde zou alleen te zeggen zijn als we over een aantal jaren de pensioensituatie van beide groepen vergelijken. Maar de betere waardering en inzicht in impact van keuzes is in elk geval een direct waardevol effect in het hier en nu.

Betrek keuzebegeleiding en pensioencommunicatie in de overgang naar het nieuwe pensioen

Elke werkgever kan invloed uitoefenen op de kwaliteit en waardering van de keuzebegeleiding. Niet altijd direct maar wel altijd indirect. Als ze niet de keuze voor bij welke uitvoerder het pensioen wordt ondergebracht mede kan laten afhangen van hoe de uitvoerder keuzebegeleiding aanpakt, kan ze wel de geboden standaard keuzebegeleiding aanvullen.

Daarvoor zijn diverse aanvullende middelen en methoden beschikbaar. In elk geval heeft keuzebegeleiding via een online portaal die wordt ondersteund door een persoonlijke adviseur een positief effect.

Dit biedt een kans om van de uitgave aan pensioen, een investering te maken die rendement oplevert.

Als je daar meer over wilt weten: bel gerust. We helpen je graag!

(Dit artikel verscheen in aangepaste vorm eerder in het blad: AS-Magazine juni 2024)

Portretfoto Mark Jordens

Mark Jordens
Programma manager